• icon Fri frakt över 600
  • icon Prisgaranti
  • icon Leverans 2-10 dagar
  • 08-121 555 40

Ambulansen för långsam för plötsligt hjärtstopp

Tid till insats avgörande vid plötsligt hjärtstopp

Statistik från AHA (American Heart Association) visar att överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp är i direkt relation till tiden det tar till att ambulansen ankommer i olika städer. 1996 visade statistiken att Seattle som har 7 minuters utryckningstid i genomsnitt räddar 30 % av de som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Det kan jämföras med New York som 1996 hade 12 minuters uttryckningstid med en räddningsprocent på endast 2 %.

Tid från larm till ambulans på plats ökar i Stockholm

I Stockholm är tiden från 112-larm till ankomst i genomsnitt 10-12 minuter. Tyvärr är den trenden ökande. Den främsta orsaken till ökningen, enligt artikeln Längre väntan på ambulans i DN (2013-08-13), är troligen ökad belastning med markant fler uppdrag per ambulans.

Automatiska hjärtstartare på allmän plats avgörande

Med ökande utryckningstider för ambulans kan möjligheten att påbörja insats vid plötsligt hjärtstopp med hjärtstartare vara skillnaden mellan liv och död. Automatiska hjärtstartare finns nu på flera ställen ute i samhället i Sverige; på tunnelbanor, flygplatser och butikscenter. En räddningsinsats på någon som har drabbats av plötsligt hjärtstopp bör påbörjas inom några minuter för att lyckas, då är ambulansen oftast för sen.

Lämna kommentar

Kommentaren måste godkännas innan den visas