Sveriges största utbud av hjärtstartare och tillbehör - 08-121 555 40
Kundkorg 0

Köpa automatisk eller halvautomatisk hjärtstartare?

Fakta Hjärtstartare

Vad gäller - bör jag köpa en automatisk eller halvautomatisk1 hjärtstartare? Rekommendationerna skiljer sig åt. Vi vill kort förklara varför det finns olika svar och varför vi rekommenderar automatiska hjärtstartare om det finns två modeller av samma hjärtstartare att välja mellan.

Att frågan behövde besvaras blev tydligt när vi förra veckan beställde en automatisk LIFEPAK CR plus hjärtstartare från Physio-Control. Vi fick då frågan om det verkligen var en automatisk hjärtstartare vi önskade då det är LIFEPAK halvautomatisk hjärtstartare som brukar säljas i Sverige. Vi tyckte detta var märkligt då de studier som genomförts pekar på att automatiska hjärtstartare genererar färre antal fel, högre säkerhet och går snabbare att använda för en lekman. Givetvis frågade vi vidare och från vår kontaktperson på Physio-Control fick vi svaret att det står halvautomatisk hjärtstartare i HLR-rådets utbildningsmaterial och rekommendationer.

Varför står det halvautomatisk hjärtstartare i HLR-rådets utbildningsmaterial? De automatiska hjärtstartarna är och har inte varit lika vanliga som de halvautomatiska modellerna. Vår gissning är att vi i Sverige på sikt kommer att se en uppdatering av HLR-rådets rekommendation kring vilken modell som bör köpas. I många andra länder, berättar Physio-Control, är det redan de automatiska LIFEPAK som säljer bäst, bland annat i vårt grannland Danmark. De tror att fler kommer att välja helautomatisk hjärtstartare i framtiden.

Vi kommer alltså att fortsätta rekommendera helautomatisk hjärtstartare om det finns två modeller av samma hjärtstartare att välja mellan. På vår informationssida om helautomatisk hjärtstartare kan du läsa två av de jämförelsestudier som har genomförts. Studierna pekar på att de automatiska hjärtstartarna genererar färre antal fel, högre säkerhet och går snabbare att använda för en lekman.

1 Automatisk hjärtstartare innebär att hjärtstartaren ger stöten automatiskt efter att hjärtrytmen har analyserats. En halvautomatisk hjärtstartare innebär att hjärtstartaren har en knapp som livräddaren behöver trycka på för att ge stöten.


Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas