Det är alltid kul att läsa om Hjärt-Lungfonden värdefulla arbete med att hjärtsäkra Sverige! Kampanjen ska utbilda 100 000 personer i hjärt- och lungräddning och dubblera antalet hjärtstartare i Sverige. I Smålandsposten (2014-12-19, ”Hjärtsäkra helgresorna”) beskrev nu senast hjärt-lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung detta pågående arbetet – att hjärtsäkra vår kollektivtrafik.

Statistiken från kollektivtrafiken som presenteras visar på en ganska bra spridning av hjärtstartare i vår kollektivtrafik; 42 procent av de företagen som svarade på enkäten hade hjärtstartare i samtliga sina fordon, varav samtliga färjebolagen i undersökningen hade hjärtstartare på alla sina passagerarfartyg.

Vi ser fram emot att fler tar efter de goda företagsförebilder som redan idag har hjärtstartare i samtliga sina fordon. För drabbas någon av plötsligt hjärtstopp är chansen att personen överlever hela 75 procent om en hjärtstartare ger en stöt inom 3 minuter. Därefter sjunker chansen med ungefär 10 procentenheter per minut. Med så kort tid att rädda liv behöver hjärtstartaren finnas nära!

FaktaHjärtstartareNyheterPlötsligt hjärtstopp

Lämna en kommentar