Det är alltid kul att läsa om Hjärt-Lungfonden värdefulla arbete med att hjärtsäkra Sverige! Kampanjen ska utbilda 100 000 personer i hjärt- och lungräddning och dubblera antalet hjärtstartare i Sverige. I Smålandsposten (2014-12-19, ”Hjärtsäkra helgresorna”) beskrev nu senast hjärt-lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung detta pågående arbetet – att hjärtsäkra vår kollektivtrafik.

Statistiken från kollektivtrafiken som presenteras visar på en ganska bra spridning av hjärtstartare i vår kollektivtrafik; 42 procent av de företagen som svarade på enkäten hade hjärtstartare i samtliga sina fordon, varav samtliga färjebolagen i undersökningen hade hjärtstartare på alla sina passagerarfartyg.

Vi ser fram emot att fler tar efter de goda företagsförebilder som redan idag har hjärtstartare i samtliga sina fordon. För drabbas någon av plötsligt hjärtstopp är chansen att personen överlever hela 75 procent om en hjärtstartare ger en stöt inom 3 minuter. Därefter sjunker chansen med ungefär 10 procentenheter per minut. Med så kort tid att rädda liv behöver hjärtstartaren finnas nära!

FaktaHjärtstartareNyheterPlötsligt hjärtstopp

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras