För fyra år sedan klarade sig 1 av 10 som fick hjärtstopp på Åland. Sedan dess har 100 hjärtstartare placerats ut målmedvetet och denna siffra har stigit till 5 av 10.

Vid starten av projektet fanns 20-tal kända hjärtstartare, idag finns 128 hjärtstartare utplacerade. Därtill har ett flertal personer utbildats i hjärt-lungräddning. Röda Korset som är en av flera utbildare på Åland utbildade 2014  1128 personer.

Med Åsubs hjälp att fastställa populationen har projektet nu försökt att med uppskattade 10-minuters radier runt hjärtstartarna åskådliggöra var de hjärttrygga zonerna finns på Ålandskartan – liksom även de otrygga ”vita” zonerna, skriver Gunilla G Nordlund.

Se var dom finns med en app

För att alla lätt ska kunna hitta var hjärtstartarna finns har man tagit fram en app där man på en karta lätt kan se var de finns. I denna finns även enkla instruktioner för hjärt-lungräddning.

Fler ska det bli

Posten Åland stöttar årligen ett välgörande projekt på Åland genom försäljningen av de åländska julmärkena. Av pengarna från 2014 går 4 000 euro till hjärtstartarna. Förslag på var de ska placeras kommer från allmänheten. En jury med representanter från ÅHS, FBK/Johan Ehn, Posten Åland/Anita Häggblom, Alandia Försäkring/Anna Lind-Bengtsson och projektledare Gunilla G Nordlund kommer att behandla ansökningarna och ta beslut om placeringarna.

Det skulle vara fantastiskt att kunna få se ett liknande projekt i Sverige, kanske i någon av dom tätare orterna så som Göteborg, Malmö eller Stockholm. Eller en mindre ort där det inte skulle vara så kostsamt.

Lämna en kommentar