Fri frakt över 600 kr
Leverans 3-6 dagar
Kundservice 08-121 555 40

Betydelsen av offentliga hjärtstartare

av Hearty AB på April 07, 2015

I artikeln ”Många räddas tack vare utplacering av hjärtstartare”, som går att läsa i Dagens Medicin 2015-03-24, beskriver Carl-Magnus Hake vikten av att  hjärtstartare finns tillgängliga på offentliga platser.  

Hake jämför hur många procent som räddas vid olika förutsättningar och resultatet är häpnadsväckande. Tittar man på siffrorna ser man att 31 % av de som får defibrillering av ambulanspersonal överlever, medan 42 % överlever då hjälpen kommer från de så kallade ”first responders” som brandmän och poliser utbildade i HLR. Jämför man detta med de hela 70 % överlevande av de människor som räddas då allmänheten ger hjärt-och lungräddning så ser man snabbt den oerhörda ökningen av räddade liv.

Att det finns hjärtstartare på plats redo att användas ger alltså personen av ett plötsligt hjärtstopp en större chans att överleva. Ju tidigare HLR utförs desto bättre förutsättningar ger man inte bara den drabbade personen utan även sjukvårdspersonalen som tillkallas.

Studien gjordes mellan år 2006 och 2012.

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av den svenska befolkningen av plötsligt hjärtstopp. Däribland är överlever runt 10 %.Textkälla
Bildkälla
LÄMNA EN KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de visas


TILLBAKA UPP