Allt du behöver veta om tryckförband

Tryckförband används för att stoppa arteriella blödningar. Man känner igen dessa blödningar genom att de sprutar eller pulserar blod med högt tryck. Arteriellt blod är det blod som kommer ut från hjärtat. När det varit ute i kroppen och lämnat av syre och hämtat upp koldioxid kommer det tillbaka i venösa kärl, dessa har inte alls samma tryck. Tryckförband fungerar bäst att lägga på armar och ben. Om ett vanligt tryckförband inte är tillräckligt så kan man istället använda en tourniquet. Om man har arteriella blödningar på till exempel huvudet eller buk eller bröstkorg så behövs ofta speciella typer av förband som är endast för detta ändamål. Men ett vanligt tryckförband fungerar i den akuta situationen.

Så här sätter du på ett tryckförband

När man applicerar ett tryckförband så gör man det bäst genom att först dra ut en bit av förbandet, sträcka det och därefter vira runt skadan. Målet är att blödningen ska sluta. Om man applicerat förbandet och blödningen inte har stoppat ska man inte ta av förbandet för att göra om det. Då får man istället applicera något nytt utanpå.

Olika typer av förband

Förutom ett vanligt tryckförband, som ofta är extremt smidigt och enkelt att ta med sig, finns det andra typer av förband som även dessa syftar till att stoppa akuta blödningar.

Tourniquet

Detta är ett förband som har som syfta att helt stoppa blodtillförseln i kroppsdelen genom att snöra av kärlen.

Hemostasförband

Hemostasförband används främst för att få blodet att koagulera och på så sätt stoppa blödningen. Man brukar prata om att "packa" ett står. Där man helt enkelt trycker ner förbandet i skadan så att det blir en propp. Detta förband lämpar sig särskilt väl i buken eller på större skador i armar och ben.

FörbandTryckförband

Lämna en kommentar