Kontrollera din hjärtstartare

Vet du om din hjärtstartare fungerar? Visst du kan göra det enkelt (men dyrt) för dig genom att ha ett serviceavtal. Men det är precis lika enkelt att kontrollera sin hjärtstartare själv.

Alla modeller är lite, men det som är gemensamt för alla är att de på ett eller annat sätt visar om allt är som det ska, eller om något behöver bytas. Om vi till exempel tar Philips HS1 så blinkar den grönt med några sekunders intervall. Om den gör det så är allt som det ska. Om den inte blinkar grönt. Då är det bara att titta i den medföljande manualen så ser man vad som behöver bytas (för oftast är det bara att elektroder eller batteri behöver bytas). Ibland om man har otur så behöver den skickas in på service, då är det bara att höra av sig till oss.

Om vi istället tar Powerheart G5 så har den en liten indikator som är grön, som alltid går att se. Det smarta med den är att den hålls grön av en elektromagnet, så om batteriet skulle ta slut under en semester till exempel. Då kommer elektromagneten sluta att fungera och den gröna indikatorn snurrar till sitt ursprungsläge som är rött och indikerar på så sätt att något är fel. Om man kontrollerar sin hjärtstartare för sällan går det annars att missa att något är fel. Philips hjärtstartare kommer till exempel inte blinka alls om batteriet är helt tomt. Kan dock vara värt att nämna att den innan batteriet tar helt slut kommer att blinka rött i närmare ett år innan. Så det skulle krävas en lång semester för att man skulle missa det.

Så det enklaste för att se så er hjärtstartare fungerar är att ge någon i uppgift att titta till den några sekunder varje månad. Kolla så att den gröna indikatorn visas, eller att det blinkar grönt (det finns fler sätt). Då har ni hela tiden full kontroll och ni slipper en extra (onödig) kostnad.

Lämna en kommentar