Huvudkontor Amsterdam, Nederländerna
Produkter Brett elektroniksortiment
Antal anställda 116 681 - December 2013
Omsättning 23 miljarder 2013
Grundat 1891
Grundare Gerard Philips, Frederik Philips
Webbplatser www.philips.se, inom hjärtstartare www.healthcare.philips.com/se_sv/

Koninklijke Philips Electronics N.V., (Royal Philips Electronics of the Netherlands) är en av världens största tillverkare inom elektronik. Företaget hade 2013 en omsättning på cirka 23 miljarder euro, 117 000 anställda och en produktion i 28 länder med en servicenärvaro i omkring 100 länder. Företagets mission är att förbättra människors liv genom betydelsefulla innovationer (Improving people’s lives through meaningful innovation). Slogan är ”Innovation and you”, som bygger vidare på företagets mission att skapa innovationer som är betydelsefulla för människor.

Philips består av tre sektorer: Consumer Lifestyle, Philips Lighting och Philips Healthcare. Utveckling, tillverkning och service av hjärtstartare ingår i sektorn Philips Healthcare.

Philips Healthcare

Philips Healthcare stod 2012 för cirka 41 % av Philips totala försäljning och är den största sektorn inom företaget. Företagsdelen hade 2012 en försäljning på cirka 10 miljarder med över 37 000 anställda i 100 länder.

Fokus för sektorn är kroniska hjärtsjukdomar, lung- och bröstcancer samt koronarartärsjukdom (en av de mest vanliga hjärtsjukdomarna och orsaken till hjärtattack). Produkterna sträcker sig över hela sjukdomscykeln från avhjälpande insatser till diagnostisering och behandling. Delarna inom företaget består av bildutrustning (röntgen, utraljud med mera), patientbehandling (hjärtstartare, patientövervakning med mera), kundservice (exempelvis konsultation, utbildning samt utrustningsunderhåll och reparationer) och hemsjukvård (andningshjälp, patientalarmsystem, egen övervakning med mera).

Philips Hjärtstartare

Philips är en av marknadsledarna i världen inom hjärtstartare med modeller för oerfarna som erfarna livräddare och för alla olika miljöer. Philips hjärtstartare som automatiskt analyserar hjärtrytmen och passar bra för oerfarna användare är samlade under produktfamiljen HeartStart.

Ambulanssjukvård

Philips har ett ledande produktutbud för att stödja ambulanspersonal vid insats. Inom segmentet finns produkter som både ger patientövervakning, beslutsstöd vid hjärtinfarkt med ST-höjning, beprövade behandlingsmetoder (exempelvis stöd vid hjärt- och lungräddning), och pålitlig, snabb, flexibel dataöverföring.

Brottsbekämpning (blåljus)

Brottsbekämpare som poliser är ofta först på plats vid ett hjärtstillestånd. En defibrillering är ofta skillnaden mellan liv och död. Philips hjärtstartare HeartStart är tillräckligt tåliga för att passa utmärkt i en polisbil och samtidigt tillräckligt lätta för att kunna bäras med till den drabbade

Skolor, arbetsplatser, hemma och ute i samhället

För många personer drabbas av hjärtstillestånd på skolor, arbetsplatser, hemma och på allmänna platser. Att ge din personal, att skydda dina närmaste och att ge allmänheten tillgång till en hjärtstartare kan göra skillnaden mellan liv och död. Philips enklare HeartStart är snabbstartade med utförliga instruktioner för att passa perfekt för oerfarna livräddare.

Sjukvård och klinik

I nära 50 år har Philips varit en av de ledande tillverkarna av utrustning till sjukhuspersonal. Philips har en av de bredaste kliniskt testade produktsortementen inom återupplivning för sjukvården

Historia

Philips grundades 1891 av Gerard Philips i Eindhoven i Nederländerna. Hans far Frederik Philips var bankman och finansierade den enkla fabriksbyggnaden i Eindhoven, där bolaget tillverkade glödlampor. Idag är denna första fabrik i Eindhoven museum.

Efter några första svåra år startade Anton, Gerards yngre bor, på företaget. Anton hade ingenjörsexamen och bidrog till att företaget förbättrades inom en rad områden, bland annat försäljning. 1912 blev Philips aktiebolag under namnet Philips Gloeilampenfabrieken, ett namn som byttes först 1991.

1918 startades tillverkning av radiorör och företaget började expandera över hela världen. 1927 startade företaget ha radiosändningar och tillverkning av radioapparater. 1939 lanserades den första elektriska rakapparaten, Philishave, som blev en storsäljare.

Under andra världskriget hamnade företaget under tvångsförvaltning, fabriken i Eindhoven sattes in för krigsproduktion och bombades därför av allierat flyg. Ledningen flydde till USA och fortsatte verksamheten under North American Philips Company. Efter kriget flyttade verksamheten tillbaka till Nederländerna med huvudkontor i Eindhoven. Under 50-talet blev företaget en av de största elektroniktillverkarna i Europa. 1949 började företaget sälja TV-apparater, 1963 lanserades kompaktkassetten, 1969 kom testbildsgeneratorn PM5544 och 1973 togs världens första VCR (videokassettspelare) för hemmabruk fram. 1983 lanserades CD-tekniken tillsammans med Sony. CD-tekniken utvecklade till DVD 1997 och senare Blur-ray teknik 2006 som lanserades tillsammans med Sony.

1997 ändrades namnet till dagens Koninklijke Philips Electronics N.V. och huvudkontoret flyttades från Einhoven till Amsterdam. Philips Healthcare har huvudkontoret i både Best i Nederländerna (nära Eindhoven) och Andover, Massachusetts i USA (nära Boston). 2013 ändrades bolagets slogan till ”Innovation and you”, som bygger vidare på företagets mission att skapa innovationer som är betydelsefulla för människor.

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing