Genom det svenska hjärtstartarregistret (www.hjärtstartarregistret.se) går det med hjälp av en enkel karta att hitta närmaste hjärtstartare i Sverige. Har du köpt en hjärtstartare som är tillgänglig för allmänheten bör du registrera placeringen av din hjärtstartare här, så att fler kan räddas vid plötsligt hjärtstopp.

 

 

Hela landet i ett enda register

Liknande register över hjärtstartare finns i andra länder, men en ovanligt bra sak med Sveriges hjärtstartarregister är att det täcker hela Sverige. I många andra länder finns det olika register per region i landet.

Hålls aktuellt med löpande uppdateringar

Den som registrerat en hjärtstartare får minst årligen en påminnelse om att säkerställa att informationen om hjärtstartaren stämmer i registret. På så vis kan vi vara trygga i att de hjärtstartare som visas på kartan även finns i verkligheten.

SOS-alarm kan guida dig

Då hjärtstartarregistret samarbetar med Sveriges larmcentraler så är det möjligt att få hjälp från SOS-alarm att hitta närmaste hjärtstartare. Larmoperatören kan genom att se närmaste hjärtstartare på kartan guida den som ringer in så att en insats kan startas innan ambulans är på plats.

Registret vilar på ideell grund

Bakom Sveriges Hjärtstartarregister står Svenska HLR-rådet och Civilförsvarsförbundet i samarbete med Hjärt- Lungfonden. Genom att förbättra möjligheten att hitta hjärtstartare är målet med projektet att fler kommer att överleva plötsligt hjärtstopp.

Hitta en hjärtstartare snabbt är avgörande

Bara i Sverige drabbas omkring 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Omkring 500 personer överlever idag. För varje minut som går utan att en räddningsinsats påbörjas minskar chansen att överleva med tio procent. När en ambulans anländer kan det vara för sent. Hjärtstartarregistret gör det möjligt att hitta en hjärtstartare nära dig och spara värdefulla minutrar som krävs för att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp.

Livsviktig app

Hjärt-lungfonden har tagit fram en app där du dels kan lära dig hjärt-lungräddning men framför allt kan du hitta närmaste hjärtstartare. Ladda gärna ner den och använd den i en nödsituation. Du kan med fördel söka upp hjärtstartarna i ditt område så att du kan hitta dem snabbt och enkelt om det väl behövs.

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing