Välj rätt hjärtstartare med vår guide

Om varför det är viktigt att köpa rätt hjärtstartare

Jag som skriver den här guiden heter Elia. Jag arbetar som läkare på akuten i Södertälje. Jag har stor erfarenhet av olika sorters hjärtstartare. Utöver min egen erfarenhet så har jag genomfört en studie och tittat på hur lekmän utan någon tidigare träning använder de hjärtstartare som vi säljer. Alla är bra och alla har sina för och nackdelar beroende på dina preferenser. Här hjälper jag dig kunna ta ett eget beslut. Om du ändå tycker det är för svårt - skriv ditt nummer i chatten så ringer jag upp dig.

Automatisk eller Semi-automatisk?

Hjärtstartare kan grovt delas in i två olika kategorier - automatiska och semi-automatiska. Om du inte haft med hjärtstartare att göra tidigare så säger detta dig inte så mycket. Låt mig förklara. Hjärtstartarens uppgift är att skicka en stöt genom hjärtat när det behövs och på så sätt få hjärtat att börja fungera normalt igen. Detta innebär att hjärtstartaren när den sitter rätt på kommer att analysera hjärtrytmen för att avgöra om en hjärtstöt är det bästa alternativet. Om en sån behövs så kan hjärtstartare leverera detta på två sätt. Det ena sättet innebär att hjärtstartaren kommer att be dig att trycka på en knapp, då levereras en stöt, och i det andra sättet kommer hjärtstartaren be dig hålla undan och sen själv göra det.

Vilken modell ska du då välja? Man har gjort en studie och sett att tiden till stöt minskade från 81 till 57 sekunder med en automatisk hjärtstartare. Om det gör någon skillnad på överlevnad har man dock inte studerat. Mitt tips är därför att om många personer där hjärtstartaren ska vara inte har gått en bra utbildning i HLR eller om det var länge sedan så välj en automatisk. Om ni håller dessa kunskaper bra uppdaterade så har jag svårt att se att det finns någon skillnad.

Vilken modell ska du då välja? Man har gjort en studie och sett att tiden till stöt minskade från 81 till 57 sekunder med en automatisk hjärtstartare. Om det gör någon skillnad på överlevnad har man dock inte studerat. Mitt tips är därför att om många personer där hjärtstartaren ska vara inte har gått en bra utbildning i HLR eller om det var länge sedan så välj en automatisk. Om ni håller dessa kunskaper bra uppdaterade så har jag svårt att se att det finns någon skillnad.

Visa Semi-automatiska Visa Automatiska

Flerspråkig arbetsplats?

En annan sak som kan vara viktigt att ta hänsyn är om arbetsplatsen är flerspråkig. De flesta hjärtstartare levereras med ett språk, som på omständiga sätt ibland kan ändras hos tillverkaren. Än så länge (i skrivande stund) finns det bara en modell som går att ändra under tiden den används. Så om arbetsplatsen tvåspråkig kan man till exempel ha svenska och engelska som språk att växla mellan. Om ni har en tvåspråkig arbetsplats där man talar engelska och svenska, var försiktig med att välja en engelsk med motivering att alla som bor i Sverige förstår engelska bra. Det gäller inte i en kritisk situation och med ord som man inte är van vid.

Visa Flerspråkiga

Bullrig arbetsplats?

Om den ska placeras i en bullrig miljö eller där hörselskadade vistas så skulle jag välja en hjärtstartare med en display där instruktionerna kan visas då röstinstruktionerna annars inte kommer till sin rätt. Notera att en del hjärtstartare har en display, men som inte ersätter röstinstruktionerna, vi har tagit hänsyn till detta när du letar rätt i vår butik.

Visa med Display

Ska den användas på barn?

Alla hjärtstartare kan användas på barn. Om möjligt bör man dock använda en som tar hänsyn till att det är ett barn, vilket alla inte gör. På en del måste man byta elektroder. Nästa steg är att man måste vrida om en nyckel och det tredje steget är att den känner av helt själv att det är ett barn. Det som händer är att den energimängd som används reduceras och på så sätt anpassas speciellt till barn. Om hjärtstartaren ska placeras på en plats där det finns mycket barn bör man således ta hänsyn till detta. Att vrida en nyckel eller inte behöva göra något alls går bra, men att behöva byta elektroder är inte att rekommendera i en sån situation.

Visa Barnvänliga

Vet du fortfarande inte vad du ska välja?

Det finns massor av andra funktioner. Du kanske vill kunna se i en app när du behöver byta elektroder eller batteri? Den funktionen finns men kostar så klart lite extra samt en hel del andra saker. Mitt bästa tips till dig om du fortfarande inte riktigt vet vilken du ska välja är att ta den som ni fått utbildning på. Då kommer personalen känna igen den och vara trygg med att använda den. En allra sista sak är så klart att gå utifrån vad kostnaden för batteri och elektroder blir per år, men kanske inte det jag mest skulle rekommendera att välja utifrån.

Och som sagt känner du dig fortsatt vilsen. Skriv ditt nummer i chatten så ringer jag upp dig så pratar vi om saken. Jag förstår att det är ett stort beslut

Elia Malmsten
Läkare

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing