Här har vi lagt ut en samling texter som vi har skapat i syfte att vägleda dig i ditt köp av hjärtstartare. Förhoppningsvis kan du hitta något matnyttigt även om du bara söker efter information om exempelvis skötsel av eller tillbehör till hjärtstartare.

Köpguider Användarguider Viktiga begrepp
Välj rätt hjärtstartare Placering av hjärtstartare i samhället Defibrillering
Skylt för hjärtstartare Rengöra hjärtstartare Helautomatisk hjärtstartare
Skåp för hjärtstartare Så används en hjärtstartare Hjärt- och lungräddning (HLR)
Tänkvärt efter köp av hjärtstartare Så fungerar en hjärtstartare Plötsligt hjärtstopp
Varför köpa en hjärtstartare? Vilka ska kunna använda hjärtstartare? Skyddsklass eller IP-klassning
Hjärtstartare och pris Hjärtsäker zon Sveriges hjärtstartarregister

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare är en apparat som med hjälp av elstötar, defibrillering, kan rädda livet på en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp

Defibrillering innebär att hjärtstartaren skickar en strömstöt genom hjärtat för att häva att hjärtat flimrar (dallrar, fladdrar) och för att få igång normal puls. Hjärtstartare som finns på allmänna platser är bärbara och byggda för att vara enkla att använda för en amatör med hjälp av röstinstruktioner och visuell guidning. De benämns automatiska hjärtstartare (på engelska AED -Automated External Defibrillator) då den på egen hand analyserar om hjärtat kan behandlas med defibrillering. Läs mer.

Varför köpa en hjärtstartare?

I Sverige dör i snitt en person i timmen av plötsligt hjärtstopp, med en hjärtstartare nära till hands hade omkring hälften fortfarande varit vid liv I Sverige överlever endast 500 personer av de 10 000 som drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Det kan jämföras med att ungefär 250-300 personer dör i svenska trafiken per år. Vid plötsligt hjärtstopp slutar hjärtats pumpförmåga omedelbart. Då hjärnan är beroende av syresatt blod behöver snabb och effektiv behandling påbörjas inom ett par minuter, enligt statistiken minskar chansen att överleva med ungefär 10 procent per minut. Om hjärtat flimrar, ungefär i 85 % av fallen vid plötsligt hjärtstopp, går personen att rädda med en hjärtstartare genom defibrillering, en elstöt, som gör att hjärtat övergår till normal rytm. Med mera kunskap och tillgång till hjärtstartare hos allmänheten skulle uppskattningsvis omkring 5000 personer kunnat ha räddats vid alla hjärtstillestånd i Sverige. Läs mer.

Hur används en Hjärtstartare?

En person faller medvetslös och du befarar ett hjärtstillestånd, påbörja omedelbart hjärt- och lungräddning, starta hjärtstartaren och följ instruktionerna. För att rädda den drabbade behövs en snabb insats med hjärt- och lungräddning (HLR) tills hjärtstartaren är redo att ge sin stöt, defibrillera. Hjärt- och lungräddning kan dessutom göra så att hjärtat blir möjligt att behandla med en hjärtstartare, alltså kan en defibrillerbar puls komma igång med HLR. Därför rekommenderar vi en utbildning i HLR där du lär dig hjärt- och lungräddning, samtidigt som du kommer i kontakt med en hjärtstartare som går att träna med. Vid en insats med en hjärtstartare kommer den efter att ha startats att ge dig instruktioner om att utföra HLR, att koppla på elektroder på den drabbade och att ta bort händerna i samband med att stöten ska levereras. Läs mer.

Jämför hjärtstartare att köpa

Pris (i inköp och drift), hur enkla instruktionerna är för en amatör och om text på skärm eller barnbehandling behövs i din miljö. Jämför här utifrån ditt behov. Alla hjärtstartare vi jämför är enkla och pålitliga att använda med svenska röstinstruktioner. Det är därför svårt att veta vilken hjärtstartare jag ska köpa då skillnaderna ibland är svåra att hitta, därför har vi hjälpt dig med en sammanställning. Några viktiga delar som skiljer hjärtstartarna åt är inköpspris och kostnaden över tid för batterier och elektroder, hur extra enkla de är att använda för en amatör och om de har extra funktioner såsom skärm med text (bra i bullrig miljö), om de kan behandla barn och hur tåliga de är mot bland annat damm. Fundera igenom vilket behov du har för din hjärtstartare och ta hjälp av vår jämförelse. Läs mer.

Att tänka på efter val av hjärtstartare

Rätt väggförvaring och hjärtstartarskylt ger ett synligt och tryggt förvar, registrering i Sveriges hjärtstartarregister gör att fler liv kan räddas Ett skyddsskåp kan vara en bra investering för att hjärtstartaren ska hamna i ett tryggt, säkert och synligt förvar. I enlighet med HLR-rådets rekommendation är även en hjärtstartarskylt som markerar var hjärtstartare finns lämplig. Skyltarna har samma gröna bakgrund med vitt hjärta och kors, med grön blixt genom hjärtat, i större delen av världen för att det ska vara enkelt att hitta apparaten (se bilden till höger). För att allmänheten ska veta var hjärtstartare finns placerade är det även lämpligt att registrera hjärtstartaren i Sveriges hjärtstartarregister. Läs mer.

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing