Registrera din nyinköpta hjärtstartare i Sveriges hjärtstartarregister, det gör att fler liv kan räddas vid plötsligt hjärtstopp. För att placeringen ska synas bör även Svenska HLR-rådets rekommendation följas om skyltning. Väggförvaring och utrustning för att skära upp kläder gör att förvaringen blir trygg och att en utryckning kan gå snabbt.

Registrering

Sveriges hjärtstartarregister har upprättats för att det ska vara enkelt att hitta närmaste hjärtstartare om ett plötsligt hjärtstopp inträffar. På www.hjärtstartarregistret.se kan du registrera placeringen av din hjärtstartare så att både SOS-alarm och allmänheten kan hitta den. Efter registreringen kommer din hjärtstartare att kunna sökas och hittas på en karta. Minst en gång per år ombeds du att säkerställa att placeringen fortfarande stämmer med verkligheten.

Förvaring

Larm

Finns hjärtstartaren på en offentlig plats kan det vara bra med en larmad förvaring. Ett ljudlarm går då igång om skåpet öppnas. Fler kan då uppmärksammas vid en nödsituation och samtidigt kan det förhindra en eventuell stöld.

Inomhus

I en inomhusmiljö som inte är offentlig kan det räcka med ett transperent väggfäste där hjärtstartaren är enkel att rycka loss. Då blir hjärtstartaren både synlig och lättåtkomlig vid en nödsituation.

Utomhus

I en utomhusmiljö i det svenska klimatet behövs ett uppvärmt skåp, då de flesta hjärtstartare är anpassade för att fungera från 0 grader Celsius. Vid transport klarar de flesta hjärtstartare lägre temperaturer, men det finns risk för att batteritiden försämras om vistelsen i kylan blir långvarig.

Skyltning

Förvaringen av hjärtstartaren bör märkas med en standardiserad skylt enligt HLR-rådets rekommendation. Utseendet på skylten är grön bakgrund, ett vitt hjärta och ett kors med en blixt genom hjärtat, se bilden till höger. Utseendet har tagits fram i samråd med internationella och europeiska HLR-råd för att det ska vara enkelt att hitta en hjärtstartare vart man än befinner sig i världen. En skylt med en pil kan ytterligare förenkla vid en eventuell nödsituation. Det finns fyra olika alternativ för texten på skylten:

  • Hjärtstartare
  • AED-Hjärtstartare
  • AED
  • Defibrillator

Nödutrustning

elektroderna från hjärtstartaren behöver fästas mot bar hud kan det vara lämpligt att även ha ett effektivt skärverktyg vid hjärtstartare, för att få bort kläderna på överkroppen. Exempelvis är en S-CUT betydligt mera effektivt än en vanlig sax. Då går det att skära upp, förutom vanliga kläder, även grövre material som arbetskläder, läder och fodrade skinnställ.

 

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing