Stöldsäkra din hjärtstartare
Det händer tyvärr lite då och då att hjärtstartare blir stulna. Nu senast skriver NWT Värmland (2016-04-26 "Vem stal hjärtstartare från Djursjukhuset?"). Hela grundtanken med att öka antal hjärtstartare i samhället för att kunna rädda fler liv bygger på att de är lätt tillgängliga. Vi vill här komma med några råd så att du kan fortsätta ha dina hjärtstartare publikt men samtidigt vara redo om tjuven är framme.

Skåp med larm är till för att uppmärksamma allmänheten om att det pågår en nödsituation. När ljuset och ljudet går igång då skåpet öppnas kan fler uppmärksammas om behov av att ingripa. Även om fokus är att uppmärksamma allmänheten om nödsituationen så kan denna lösning även hålla tjuven borta.

GPS-tracker som sätts på hjärtstartarna är troligen någonting som kommer att komma framöver. Vi säljer inga GPS-trackers i vår butik idag och har heller inte någon typ att rekommendera. Men inom branschen för hjärtstartare är det något som diskuteras, att detta skulle kunna vara en bra lösning för att förhindra de stölder som har inträffat de senaste åren. GPS-trackers är dessutom ett växande område där produkter och antal lösningsupplägg ökar i antal och minskar i pris.

Registrera din hjärtstartare i hjärtstartarregistret och håll koll på vad du har för serienummer. Den som är intresserad av att köpa en begagnad hjärtstartare på blocket eller via andra marknadsplatser bör alltid ta kontakt med leverantören och ta reda på vart den såldes först. Genom serienumret går det att spåra den första ägaren av hjärtstartaren och på så vis kan köparen ta reda på om det är ett stöldgods som säljs. Detta kan vara ett sätt att få tillbaka en redan stulen apparat.

Tillgänglig för allmänheten vid ett nödtillfälle och samtidigt stöld-säker är en svår ekvation. Men som vi visar ovan finns det i varje fall några sätt att skydda sig mot att bli av med sin hjärtstartare.
DefibrillatorHjärtstartareHjärtstartarregistret

Lämna en kommentar